Festival premiér v SND pokračuje dramatizáciou románu Jane Eyrová

31.01.2014 Bratislava

Bratislava 30. januára (TASR) - Prvé dva februárové dni v Činohre Slovenského národného divadla (SND) budú patriť ďalšej premiére na našej prvej scéne. Divadelní priaznivci sa môžu tešiť na dramatizáciu románu Charlotte Brontëovej Jane Eyrová. Predstavia sa v nej Petra Vajdová, Zuzana Fialová, Robert Roth, Ľuboš Kostelný, Jana Oľhová, Gabriela Dzuríková, Kamila Magálová, Ivana Kuxová, Richard Stanke, Alexander Bárta, Milan Ondrík, ako hostia Dominika Kavaschová, Anna Nováková, Alexandra Palatínusová a poslucháčka VŠMU Dominika Zeleníková.

"Verím, že vznikne inscenácia farebná, krásna, plná obrazivosti, poézie, aj istej štylizácie. Inscenácia, ktorá môže pohladiť dušu, lebo má tam niečo, čo už v dnešnom svete je takmer výnimočné - nádej, istý druh obety," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľ Činohry SND Roman Polák. Autormi divadelnej adaptácie nesmrteľného diela o osudovej láske a temných tajomstvách, ktoré sa skrývajú za múrmi starého sídla, sú Anna Saavedra a Marián Amsler. Tvorcovia sa pokúsili prepojiť život spisovateľky Charlotte Brontëovej a jej hlavnej hrdinky Jane Eyrovej.

"Vznikla veľmi zvláštna nová dramatizácia príbehu, kde sa autobiografické črty spisovateľky dostávajú do jej samotného diela. So svojou hrdinkou putuje zložitým príbehom až k sebapoznaniu, očiste, zisťuje, čo je to pravá láska," povedal pre TASR Marián Amsler, ktorý silný príbeh o vzbure proti konvenciám aj režijne naštudoval.




Spisovateľku stvárňuje Zuzana Fialová

Román Jane Eyrová, ktorý Charlotte Brontëová napísala pod pseudonymom v roku 1847, neustále nadchýna divákov v mnohých filmových, televíznych a divadelných adaptáciách. Stále ich fascinuje, ako sympatická, prirodzene pokorná a zároveň silná, sebavedomá Jane prekonáva rigidné obmedzenia viktoriánskych konvencií. V harmónii svojej vonkajšej a vnútornej krásy predstavuje svetlý protipól nielen voči dusivej šedivosti zošnurovanej spoločnosti, ktorá sa ju od detstva snaží deformovať, ale aj voči záhadnej živelnosti Rochestra - muža, ktorého oddane miluje, napriek zdanlivo neprekonateľným prekážkam.


Hlavnú predstaviteľku stvárňuje Petra Vajdová, samotnú spisovateľku Charlotte Brontëovú Zuzana Fialová. "Zbožňujem ju a uznávam. Mala tak neuveriteľne škaredý, osamelý prázdny život. Ja chcem, aby ju milovali diváci, keď budú odchádzať z tohto predstavenia," povedala pre TASR herečka, ktorá oživuje na javisku jednu zo svojich obľúbených spisovateliek. "Robím všetko preto, aby som jej dokázala dať telo, krv, kosti, aby ju spoznali a aby sa sami seba pýtali - ako to, že som doteraz ešte nikdy nerozmýšľal nad Charlotte Brontëovou," dodala s úsmevom Fialová.

Premiéry nového titulu Jane Eyrová uvedie Činohra SND 1. a 2. februára. Pod dramaturgiu predstavenia sa podpísali Marie Špalová a Darina Abrahámová, scénu navrhol Juraj Kuchárek, kostýmy Martin Kotúček. Hudbu skomponoval Ivan Acher. Spoluúčinkuje dievčenský spevácky zbor Canens.
 

Vyberte región